Yliluonnollisen ja paranormaalin ero

‘Yliluonnollinen’ ja ’paranormaali’ ovat sanoja, joita kuulemme usein. Oletko koskaan kuitenkaan pysähtynyt miettimään, tarkoittavatko ne samaa vai eri asiaa?
Eräänä iltana laitoin kynttilöitä palamaan ja asetuin mukavasti sohvalle tietokoneeni kanssa. Hörpin lämmintä teetä ja aloin pohtia, että miten käsitteeet yliluonnollinen ja paranormaali eroavat toisistaan. Päätin ruveta tutkimaan asiaa sylissäni olevalla tietokoneellani.

Selvisi, että paranormaalin kerrotaan olevan jotain tieteen vastaista. Sen sanotaan olevan jotain, joka on todellisuuden tai normaalin tuolla puolen. Sana ‘para’ onkin latinaa, ja tarkoittaa ‘tuolla puolen’.

‘Yliluonnollinen’ taas määritellään usein kokonaisuudeksi tai voimaksi, joka on olemassa luonnon tuolla puolen.

En ollut löydöksiini tyytyväinen, sillä ‘yliluonnollinen’ ja ‘paranormaali’ olivat usein määritelty lähes samalla tavalla. Hämmentyneenä aloin etsiä lisää tietoa.

Määritelmistä kokemuksiin
Tällä kertaa keskityin lukemaan määritelmien sijaan ihmisten omia tulkintoja ja havaintoja sanoille. Niiden avulla halusin nimittäin pystyä kehittämään oman määritelmäni.

Luin ja selasin, punnitsin ja analysoin. Lopulta olin valmis tekemään omat määritelmäni yliluonnolliselle ja paranormaalille.

cardteader

Yliluonnollisen ajattelen olevan jotain, jota tiede ei tule koskaan pystymään selittämään. Sananmukaisesti se on luonnon tuolla puolen, jossain toisessa universumin ulottuvuudessa. Ajattelen demonien olevan tästä hyvä esimerkki.

Paranormaalia ilmiötä eivät määritelmäni mukaan pysty luonnonlait selittämään. Esimerkiksi kummitukset ovat ihmisen fyysisten aistien tuolla puolen. Ennustaja24 sanotaan olevan ylimääräinen aistihavaintokyky tai kuudes aisti, jolla he pystyvät havaitsemaan henkiä.

Lopuksi huomasin, että molempia sanoja käytetään määrittelemään samaa asiaa. Emme voi siis varsinaisesti sanoa, että ovatko ne samanlaisia tai erilaisia.

About the author

admin

View all posts